Wat doet dementie van je naaste met je? En hoe kunnen we onze wijk dementievriendelijk maken? Dat waren maandagavond 14 oktober 2019 de thema’s van een avond georganiseerd door de Wijkraad Osseveld-Woudhuis in Talma Borgh. En dat dit breder leeft dan in Osseveld-Woudhuis bleek al vooraf. Bezoekers kwamen uit heel Apeldoorn, maar ook uit Arnhem, Ermelo en dorpen in de omgeving. Ook waren er enkele Apeldoornse raadsleden op afgekomen.

Gijs Wanders, sinds anderhalf jaar ook wonend in Osseveld-Oost, nam de toehoorders mee in het project “Gezichten van dementie” van kunstenaar Herman van Hoogdalem. Herman was ermee begonnen nadat zijn moeder dementie kreeg en daaraan is overleden. Gijs is later ingestapt en interviewt de naasten van een dementerende. Enkele van de filmpjes toonden de waarde van het bespreekbaar maken van dementie. Daarnaast kwamen tips voorbij over de wijze van benaderen van dementerenden en het genieten van een glinstering in hun ogen.

Voor Gijs werd het nog persoonlijker toen zijn eigen vader dementie kreeg. De herkenbare of gevreesde discussie binnen een gezin werd hier voelbaar. Een film toonde ook die portretten. De aanwezigen hoorden ook, uit de eerste hand, hoe een goede benadering van een dementerende een gezin ten goede kan komen. Ja, ook miskleunen in de zorg door personeelsgebrek werden aangestipt. Maar vooral de dankbaarheid aan de toewijding van het personeel in de zorg blijft hangen.

Begonnen met de moeder van Herman en eindigen met de vader van Gijs. Het project lijkt rond. Dan blijken er toch redenen om door te gaan. Robert, die als jonge 50-er de diagnose dementie kreeg. Hij gaat gedurende een langere tijd gevolgd worden. En in gemeenschappen van migranten in Nederland is het nog onbespreekbaar. Daar gaan Herman en Gijs proberen een opening te bieden nadat iemand hen na een lezing benaderd heeft.

 

Dementievriendelijke wijk

Een dementievriendelijke wijk is het thema na de pauze. Voor heel Apeldoorn is Elise Roelofse trekker. In Kerschoten heeft een groep al eerste resultaten. In de vorm van interviews wist Gijs Wanders hun enthousiasme over te brengen op de aanwezigen. Jacques van Meurs geeft aan dat de Wijkraad mensen zoekt die hier werk van willen maken.

In de discussie vooral vragen. Wat ga je dan doen? Voor wie is het eigenlijk? Hoeveel dementerenden zijn er in de wijk? Hebben we last van de privacy wetgeving?

Goed dat de stichting Alzheimer, afdeling Oost-Veluwe aanwezig was. Voor de zorg van dementerenden en ondersteuning van mantelzorgers is veel meer beschikbaar dan bekend. Ook is er inzicht in aantallen officieel gediagnostiseerde dementerenden.

Bij uw verslaggever is blijven hangen dat dementievriendelijke wijken zich niet richten op zorg voor dementerenden. Doe fysieke dingen die vergeetachtigen helpen. En help bewoners om ´vreemd´ gedrag te herkennen en er goed op te reageren.